Ajattelin tänään 

Näkemiin, Oskar

Mitä sanoa oopperasta, jonka kriitikot ovat jo ylistäneet monin sanakääntein? Ehkä sen, että tänään sen viimeisessä esityksessä nousi pintaan haikeus, mutta ennen kaikkea kiitos siitä, mitä ooppera antoi yleisölle ja myös sen tekijöille.

Miksi liikutuin ja nauroin

Ooppera ei sisällä tarunhohtoisia juonenkäänteitä eikä jylisevää sankaruutta, eikä se voisikaan. Jos joku taiteilijoistamme on ollut rauhaa rakastava, riitoja ja draamoja kaihtava mies, hän on ollut tämän oopperan päähenkilö, Oskar Merikanto. Hän arvosti sopua ja rauhaa, mutta joutui elämään läpi vaikeat ajat punaisten ja valkoisten raastavissa taisteluissa. Kansan rakastaman säveltäjän elämäntarina liikuttaa ehkä juuri siksi, että hän palveli suomalaisia säveltämällä meille rakastettuja lauluja, ei tehden itsestään suurta numeroa eikä elämää suurempaa Taiteilijaa.

Diivakin lavalla nähtiin, nimittäin upean Johanna Rusanen-Kartanon riemastuttavasti parodioima Aino Ackté. Ihan sai ääneensä nauraa.

Oopperan harjoituksista:
Oopperan harjoituksista: ”Minä en jaksa näiden amatöörien kanssa!”
Aino Ackté (Johanna Rusanen-Kartano) on vihassaankin suuri.

 

Oopperan pääsolisti Jussi Merikanto
Jussi Merikanto on aiemminkin esiintynyt Ilmajoella, ja nyt ensi kertaa nimiroolissa. Tässä Jussi on palaamassa tauolta toisen näytöksen harjoitukseen.

Nimiroolin esittäjä Jussi Merikanto (ei sukua Oskarille) laulaa komeasti ja sopii täydellisesti ystävällisen Oskarin rooliin. Jokaisen solistin voisi kehua erikseen, oopperakuoro ja lapsikuoro olivat iskussa. Elämälle-oopperan libreton kirjoitti Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto. Sävellys on Jaakko Kuusiston.
Jaakko Kuusisto ja Ari Hakomäki

Oopperan säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto ja näyttämömestari, juhlien varapuheenjohtaja Ari Hakoniemi
seuraavat säätietoja kenraalia edeltävänä päivänä.  Sateista ja kylmää riitti, lämmintä oli vain sydämissä.

Ilmajoen Musiikkijuhlat sai 40-vuotisjuhlavuotensa arvoisen oopperan ja loistavan konserttiohjelmiston. Ensi kesäkuussa meillä on onneksi vielä tilaisuus nähdä Merikanto-ooppera Ilmajoella. Kiitos ja – Oskarin tavoin – kumarrus.

Oskar

Kiitos, Oskar.

Kuvat oopperan harjoituksista @Iina Åman

Näytä kaikki artikkelit: