Raparperin makuinen tarina

Ajattelin tänään 

Raparperin makuinen tarina

Valmistin läheisilleni raparperipaistosta. Se ei ole mikä tahansa jälkiruoka. Sen kirpeässä makeudessa maistuvat kaikki elämäni kesät.
Äitini on valmistanut raparperipaistosta joka kesä niin kauan kuin saatan muistaa. Minäkin olen tehnyt niin siitä asti, kun perustin ensimmäisen oman kotini. Kun kesän ensimmäiset vihreät varret muhivat tuoksuen uunissa, mieleen läikähtää muistamisen onni. Äiti esiliinassaan nostamassa uunivuokaa pöytään, kirkas ilo isän silmissä, perheen leppeä kesätunnelma.
Kun tarjoilen raparperipaistosta, tunnen olevani osa tarinaa. Siirrän kokemaani hyvää eteenpäin. Kuvittelen miten jotakin eletystä välittyy toistenkin koettavaksi.

Miten pienistä asioista
voikaan koostua arvokas arki

Emme voi tietää etukäteen, mistä syntyy elinikäisiä, kantavia muistoja. Miten pienistä asioista voikaan koostua arvokas arki. Mieli ilahtuu vastapestyn pyykin tuoksusta, itse tehdystä käsityöstä, tuuletetuista vuodevaatteista.
Yksinkertaiset rutiinit tuovat hyvää tekeviä rytmejä: viikkosiivous, aamukahvin keittäminen, viikonvaihteen kauppareissu, pyhäpäivän lepo. Joistakin asioista syntyy aikaa myöten rakkaita perinteitä. Vähäinenkin tapahtuma voi jäädä pirskahtelemaan pysyvästi mielen. Uusi naapuri voi ilahtua tervetuliaisleivästä, perheenjäsen itse poimituista niittykukista, huoltomies ääneen lausutusta kiitoksesta.
Tässä on tarinaa raparperista ja äitini raparperipaistoksen ohje. Toivon että se ilahduttaa sinua. Luodaan uusia tarinoita.
 
Raparperin kirpeys
leppyy uunissa
Raparperi on kotoisin Itä-Aasiasta. Euroopassa sitä alettiin viljellä vasta 1700-luvulla, sillä aiemmin sitä ei pidetty täällä syötäväksi kelpaavana. Sen sijaan sitä on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä jo yli 5000 vuotta. 1600-luvulla raparperia kuljetettiin Uralin rinteiltä lääkkeeksi Välimeren maihin pitkin Volgaa, barbaarien jokea – ”Rha Barbarum”.
Heinäkuun puolivälissä voi vielä viimeisiä kertoja nauttia kesän raparperisadosta. Sokeri ja uuni kesyttävät tämän barbaarisen kasvin suloiseksi herkuksi.
KuvaByMikaOkko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Äidin raparperipaistos

n. 750 g pilkottuja raparperinvarsia
1 dl sokeria
75 g sulatettua voita
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
kanelia
1rkl siirappia

Kuori raparperit, paloittele ja asettele uunivuokaan. Ripota päälle desi sokeria. Sulata voi ja lisää siihen sokeri, kaurahiutaleet ja kanelia maun mukaan. Levitä seos varovasti raparperien päälle. Valuta vielä siirappia kaiken päälle. Paista 180 asteessa 20-30 minuuttia. Nauti lämpimänä vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.
Tämä teksti on julkaistu myös kolumnina Sevasmaailma-lehdessä kesäkuussa 2014.
Lehden kuva @ Mika Okko

Näytä kaikki artikkelit: